ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

Дяволското гърло се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.

Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

Пещерата е пропастна и неразклонена. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото” от височина 42 метра, като формират най-високия подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена Бучащата зала. Тя е огромна – втората по големина пещерна зала в България. На около 400 м от входа водите на реката се губят в сифон. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през друга пещера.

Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

Туристическият маршрут започва от изкуствена галерия, която отвежда до основата на водното течение и Бучащата зала. Следват 301 стъпала покрай спиращия дъха ревящ водопад. Гледката на кипящата вода, оглушителният рев на водопада и огромното пространство на залата са наистина впечатляващи. Целият маршрут е обезопасен с предпазни парапети. Атрактивни са трите релефа, изсечени в скалите на пещерата. Първият от тях представлява дяволска глава, разположена близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала. На път към изхода може да се види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица.

Подходящ период за посещение е късната пролет и лятото, когато входът на пещерата е обгърнат със свежа зеленина, а Родопа планина е най-гостоприемна. Местният пещерен клуб организира спускания с лодка в пещерата от началото на месец май до края на октомври. Клубът осигурява екипировка – лодки, спасителна жилетка и обезопасителни колани. Спускането става по трима души в лодка с инструктор.

Посещението в пещерата става само в присъствието на екскурзовод.
В пещерата се влиза с удобни обувки и връхна дреха. Температурата в пещерата е около 8 градуса.

Една от забележителностите на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”. Водите на река Триградска се всичат в наклонените на север мрамори и чрез поредица от водопади попадат в най-голямата зала на пещерата – Бучащата зала. Дължината на залата е 110 м., ширината й е до 40 м., а височината й достига до 36 м. От тук водите на реката оформят галерия, широка до 5 м. и с променяща се височина. Бучащите водопади се редуват и поставят на изпитание смелостта на всеки, който дръзне да проникне в този страховит свят. На 380 м. от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон – галерия, изпълнена с течаща вода. Дължината на сифона е повече от 150 м., а след него по 60 метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността.
Част от пещерата “Дяволското гърло” е благоустроена и е отворена за посещение през цялата година. Десетките прожектори, стотиците стръмни железни стъпала и висящите пътеки правят суровия подземен свят привлекателен, а преживяването е незабравимо.
Пещерата се стопанисва от Пещерен клуб “Силивряк”.

Category : Забележителности

Остави отговор